ואני אומרת ש…

קוראת עיתונים, שומעת רדיו, צופה בטלוויזיה ו…מתרגזת ומתרגשת ומתווכחת ותומכת ומתנגדת ורק דבר אחד לא עושה, לא מתעלמת. ואני אומרת ש…. למה לעשות את כל זה ביני לבין עצמי כשאני יכולה לעשות את זה ביני לבין בלוגי. אז הנה כאן לפניכם הגיגיי, מחשבותיי, דעותיי, אג'נדותיי כדי שגם אתם תתרגזו ותתרגשו ותתווכחו ותתמכו ותתנגדו ובתנאי שלא תתעלמו.

נשק נשק תרדוף

4 תגובות

בעקבות גל הפיגועים האחרון עלו נושאים שונים לסדר היום, וביניהם הדיון בשאלה עד כמה יש להקל או להקשות על האפשרות של אזרחים לקבל רישיון לנשק.
הסיבה להעלאת הנושא, דווקא בהקשר זה, נובעת מכך שבגדול התפיסה המובילה היא שנוכחותם של יותר בעלי נשקים במרחב הציבורי יכולה להקטין את הנזק של פיגוע.
להלן דוגמה לשיחה אחת שהתקיימה בנושא בתכנית "מה בוער" של רזי ברקאי בגלי צה"ל.
בפתיח לשיחה ציטט רזי ברקאי את ניצב בדימוס אריה עמית, מי שהיה מפקד מחוז ירושלים, שהתראיין אצלו קודם ואמר ש"המצאות של נשק אישי בידיים שלנו [האזרחים] במקומות האלה יכולה גם להרתיע וגם לנסות ולהתגבר על אירועים כפי שהיו הבוקר" (הפיגוע בבית הכנסת בשכונת הר נוף).
מתוך ניסיון להקיף ולהציג את הנושא מכל הכיוונים, זומנו לשיחה שלושת הדוברים להלן, כאשר כל אחד מהם תרם כמובן את זווית הראיה שלו.
להלן רוח הדברים של כל אחד מהדוברים:
תת ניצב בדימוס מאיר בן שי, בעבר ראש אגף האבטחה באגף המבצעים במשטרה, הסביר איזה מוסדות ציבור מחויבים להציב אבטחה (בתי כנסת לא מחויבים) והבהיר שתקנות שמאפשרות ליותר אנשים להסתובב עם נשק לא משנים מהיום למחר כי "צריך שאנשים ירצו וצריך שהם יעברו הכשרה יותר ארוכה ממה שהם עוברים היום".
יעקב עמית, הממונה על רישוי כלי ירייה במשרד לביטחון פנים, נתן מידע על כמות הרישיונות שמאושרים מדי שנה וסיפר על התהליך, השיקולים והקריטריונים לקבלת רישיון נשק ועל השינויים שחלים בהם כל הזמן. כמו כן עדכן שלאור המצב יצאה יום קודם הנחיה מהשר לביטחון פנים, שקובעת ששומרים בחברות אבטחה, שמחויבים כיום להפקיד את הנשק לפני הליכתם הביתה, יחזרו לשאת אותו בתקופה הקרובה.
ליאור נדיבי, בעבר קצין משטרה ובהווה מזכיר העמותה לקידום תרבות הנשק, הביע את מורת רוחו מהעובדה שהמדיניות היא "לצמצם לצמצם לצמצם" (כדבריו) את מתן הרישיונות לנשק לאזרחים וטען שהאגף לרישוי כלי ירייה מערים קשיים מכוונים בפני אזרחים שמסיבה כל שהיא מאחרים בחידוש רישיון הנשק שלהם או שיש בעיה כל שהיא עם הנשק שלהם. הבעיה המרכזית מבחינתו היא ש"הם [האגף לרישוי כלי ירייה] לא רוצים שיהיה נשק בידי אזרחים".
ולמי שמתעקש/ת לוודא שהכל אמת לאמיתה ו/או שחלילה לא הוצאתי את הדברים מהקשרם מוזמן/ת להאזין לזה כאן:
http://bit.ly/1uhnpZf
(שעה שניה של "מה בוער" מתאריך 18.11.14 החל מדקה: 32:00)

ואני אומרת ש…

אני מברכת על השיחה הזאת שזימנה עבורי את ההזדמנות להמחיש לכם את משמעותה של "הטמעת חשיבה מגדרית", או במקרה זה את תוצאותיה והשלכותיה של "אי הטמעת חשיבה מגדרית".
ובכן, כאשר אני, כמי שהחשיבה המגדרית כבר מוטמעת בה, מקשיבה לשיחה כזאת, אז מעבר לעניין שמעורר בי התוכן שלה, אני מתעניינת בנוסף ובעיקר גם בתוכן שנעדר ממנה.
האם מי מכם יודע לנחש, לשער לחשוב איזה תוכן נעדר מהשיחה הזאת? איזו זווית משמעותית לא כיסה רזי ברקאי בהעלותו לדיון נושא כה חשוב של מתן יותר/פחות רישיונות נשק לאזרחים?
יש ניחושים?
רמז: קשור למגדר.
נו?
עדיין מחכה.
מישהו?
מישהי?
טוב, אעזור לכם.
אנא קראו בעיון את הפסקה הבאה מתוך "דו"ח זכויות האדם בישראל – תמונת מצב 2013" שהוציאה "האגודה לזכויות האזרח בישראל":
"…בתוך הבית, נשק אבטחה ונשק קל בכלל, מאיים במיוחד על נשים. על פי קואליציית "האקדח על שולחן המטבח", מבין קורבנות כלי הירייה במרחב הביתי, לנשים יש ייצוג-יתר; בכל מרחב אחר, גברים מהווים רוב עצום בין נפגעי הנשק הקל וקורבנותיו. מחקרים מהעולם מצביעים על כך שתדירות מקרי הרצח של נשים עולה מאוד בבתים שיש בהם כלי ירייה, וכי במקומות שבהם הוחמרו החקיקה והאכיפה בנושא רישוי הנשק, פחת משמעותית מספר מקרי הירי בנשים…". (ההדגשות הן שלי)
(כאן: http://www.acri.org.il/he/wp-content/uploads/2013/12/State2013he-ch9.pdf)
אוקיי. כולי תקווה שכעת אתם כבר יודעים את התשובה.
התשובה היא ש"אופס (שוב ושוב ושוב) שכחנו לכסות בדיון (הגברי שלנו. כי כלי ירייה זה הרי נושא של גברים) קבוצה מסוימת באוכלוסייה שמושפעת גם היא מהעובדה שמישהו נושא נשק בקרבתן, לא פחות (ואולי אף יותר(?)) מעוברי ועוברות האורח שנקלעים/ות לפיגועים ואין או יש בסביבתם נושא נשק".
רגע! עצרו! לפני שאתם מנסחים את עמדתכם הנחרצת "מי ומה יותר חשוב" – ביטחונן האישי של אותן נשים המאוימות בביתן או הביטחון האישי של כלל הציבור ברחוב – תנסו לא לפספס את הטיעון שלי, שאיננו עוסק כלל ועיקר בעמדה כל שהיא כלפי הנושא הנדון.
הטיעון שלי עוסק בבעיה אקוטית הרבה יותר רחבה שללא חשיבה מגדרית מושארים, פעם אחר פעם כאמור, נושאים חשובים ועקרוניים מאד מחוץ לשיח הציבורי, ואיך שהוא הנושאים האלו, לעיתים קרובות (מדי), הם דווקא אותם נושאים שקשורים / שייכים / מזוהים / משפיעים על נשים.
ולמה זאת בעיה אקוטית?
כי הקו המחבר בין תופעה של אי השמעת הקולות של נושאים שקשורים / שייכים / מזוהים / משפיעים על נשים לבין גיבוש מדיניות והקצאת תקציבים ש"לא רואה ממטר" נושאים שקשורים / שייכים / מזוהים / משפיעים על נשים הוא כל כך קצר, כל כך ברור וכל כך בעייתי שאני מאד מקווה שהצלחתי לשרטט אותו עבור אלו מכם שלא הבחינו בו קודם.

ובנימה מעט אופטימית לסיום…
למזלנו לא הכל שחור ויש תקווה, כי אלו שכבר אימצו חשיבה מגדרית ונמצאים, ובעיקר נמצאות, בעמדות השפעה כן משמיעות את הקולות החשובים האלו, כמו למשל מה שכתבה ח"כ תמר זנדברג בפוסט שהעלתה לפייסבוק כאן:
http://on.fb.me/1xwpKW8

4 מחשבות על “נשק נשק תרדוף

  1. קראתי את הפוסט שלך והיות שעניינו מגדרי אענה לך שתשובתך היא מגדרית ביותר, כלומר אופיינית לאישה.
    האם טרחת לבדוק נתונים בעצמך או שהאמנת כפתי לשקרים המופצים ע"י ארגוני נשים ו"האקדח על שולחן המטבח" בראשם?
    לדוגמה, האם ידעת שמשנת 2000 ועד 2014, כולל, מתוך 323 נשים שנרצחו, רק 8 נרצחו בנשק פרטי?
    האם ידעת שמתוך מספר זה רק 26 נרצחו בכלי נשק ארגוניים (צבא, משטרה וחברות שמירה)?
    האם ידעת שכשליש מהנרצחות נרצחו בדקירות? (וסכינים יש בכל בית אז הסכנה היא של 100%…)
    האם טרחת לשאול אותן, כשהן מפיצות את השטות שסיכוי של אישה להירצח בבית עם כלי ירייה הוא פי חמש, פי חמש ממה?
    ישנם כ-150,000 מחזיקי נשק פרטי בישראל, טרחת לבדוק כמה מהן נשים?
    ומבין השאר, שהם אכן הרוב, טרחת לבדוק מול בנות זוגם אם הן חוששות מבן הזוג החמוש?
    ודבר אחרון, טרחת לבדוק כמה כסף ומאיזה מקורות הוא משולם, בכדי שארגוני הנשים הנ"ל ימשיכו את האג'נדה השיקרית שלהן?
    אז את, בהתאם למגדר שלך, קשקשנית חסרת מעצורים, שמדברת מתוך רגש, כנראה היסטרי, ולא מתוך שכל וידיעה ורק בשל כך אני בז לך, לא בשל שום דבר אחר!

    • תודה רבה לך על תגובתך. חלק מן השאלות שהעלית הן שאלות מעניינות וטוב שהן הוצגו כאן, על אף שהן ייוותרו ללא מענה וזאת מכיוון שלצערי הצלחת לפספס לחלוטין את הטיעון המרכזי שלי (המופיע אגב ב"Bold" בלב ליבו של הפוסט, אבל לא נורא. זה קורה לכל המגדרים). ובכן, אני שמחה שנתת לי הזדמנות לחדדו עבורך ועבור אחרים שאולי פספסו אותו:
      את המידע שהצגתי לא הבאתי כ"אורים ותומים". הבאתי אותו על מנת להראות שיש עמדה/מידע/גורמים נוספים שלא היו מיוצגים בדיון, תוך שאני טוענת שזוהי פרקטיקה מוכרת שבה מושמטים (ממש לא בכוונה! אלא רק על בסיס העדר חשיבה מגדרית) דווקא אותם נושאים שמציגים "פן נשי" כל שהוא בסוגיות הנדונות בתקשורת.
      אילו היו מוסיפים לדיון את הגורמים והעמדות שחסרו בו, אז יכלו לעלות, בין השאר, גם השאלות שציינת והיינו זוכים, כמאזינים, לשמוע את תשובות שני הצדדים ולגבש עמדה מלאה ושלמה יותר כלפי הנושא, וכאמור, זהו בדיוק הטיעון שלי בפוסט, ולא מי דובר אמת ומי מפיץ שקרים.
      באשר לתיוג שעשית לי על בסיס מגדרי…
      נו, טוב, כמובן שדברים אלו אינם ראויים להתייחסותי (אופס, התייחסתי. סליחה! אה, אוי, גם להתנצל זה משהו רגשני ששייך למגדר שלי. נו מילא, נעזוב זה, בטוב אני כבר לא אצליח לצאת מזה).

      • דווקא היות שאנו ב"עמותה לקידום תרבות הנשק בישראל" כן מודעים לחשיבות שמיעת קולן של נשים בנושא, פנינו למספר נשים שפעילות בתחום (יורות מעשיות, מדריכות ירי וכד') שיהיו הדוברות שלנו. ונחשי מה? הן סירבו! (אולי בגלל חשש מבנות מינן???)
        בכל אופן, יש לנו כרגע דוברת לעמותה ואם תירצי לראות תגובה ראשונית שלה, לניסיון הרצח האחרון שהיה באוטובוס בתל אביב, את מוזמנת להיכנס לדף הפייסבוק שלנו ולקרוא אותה. שם הדף "קידום תרבות הנשק בישראל.

  2. בהמשך לתגובותי לפוסט עד כאן, להלן מספר נתונים מספריים שיעזרו להוכיח עד כמה הטיעון ש"כלי נשק בבית מסכנים בעיקר נשים" הוא שטות מוחלטת!
    לאחר מעקב ותיעוד כל אירוע ירי שהוזכר בתקשורת הגלויה, להלן סיכום נתונים לשנת 2014:
    – סה"כ תיעדנו כ-500 אירועים (בפועל יש כנראה עוד)
    – מתוכם, 55 מקרי רצח עם למעלה מ-60 נרצחים.
    – מכלל הנרצחים הנ"ל, רק ארבע היו נשים! (כלומר הסיכוי של אישה להירצח בנשק לעומת הסיכוי של גבר הוא 1:13.5)
    – סה"כ נרצחו בשנת 2014 29 נשים, מתוכן כאמור רק ארבע באמצעות כלי ירייה, כולם בלתי חוקיים!
    – אם בוחנים רציחות נשים, משנת 2000 ועד 2014 כולל, מגלים שאמצעי הרצח "במקום הראשון" הוא "כלי חד" (בעיקר סכינים), במקום השני "חפץ כבד" וכלי ירייה *חוקיים* נמצאים רק במקום השמיני.
    – אז ממש "מסוכן" לאישה לחיות בבית עם נשק חוקי, אה?
    ובבקשה, אל תיתני לעובדות לבלבל אותך, אני יודע שנשים מגיבות מהרגש ולא מהראש……

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s